Transmisia manuala la masini

posted in: Auto | 0

Cel mai simplu si cel mai vechi tip de transmisie inca in uz este transmisia manuala. Aceasta cutie de viteze, foloseste un ambreiaj actionat de piciorul soferului pentru a conecta energia de rotatie a motorului la transmisie. Acest tip de transmisie este pe cale de disparitie, cel putin in S.U.A.

Din ce in ce mai putine modele de automobile ofera aceasta optiune, si din ce in ce mai putini soferi noi stiu cum se foloseste transmisia manuala. Insa, pe piata inca se gasesc piese Hanomag, pentru motoarele mai vechi cu transmisie manuala.

In ciuda perspectivelor sumbre pentru viitorul sau, cutia de viteze manuala are o multime de avantaje fata de optiunile mai noi si mai complicate. Simplitatea schimbatorului de viteza inseamna ca este mai putin probabil sa aiba nevoie de reparatii costisitoare, fata de orice alt tip de transmisie, iar in cazul in care aceasta are o problema, este posibil sa fie mai usor de reparat si mai ieftin.

Timp de zeci de ani, transmisia standard a fost singura alegere cand a venit vorba de performanta, si aproape fiecare masina de curse si masina sport de pe planeta a fost echipata cu o astfel de cutie de viteze. In ultimii ani, insa, transmisia manuala a fost eclipsata de transmisia cu dublu-ambreiaj sau de transmisia semi-automata pentru masinile de performanta. Cu toate acestea, transmisia manuala ofera o performanta mai buna decat majoritatea celor automate. Si economia de combustibil este o poveste similara. Pana de curand, soferii care foloseau masini cu transmisie manuala, s-au bucurat mai mult de combustibilul din rezervor decat cei cu masini cu transmisie automata.

In afara de simplitatea inerenta, performanta si economia de combustibil, probabil, cazul cel mai convingator pentru folosirea schimbatorului de viteze, este experienta de conducere in sine. Pentru iubitorii de sofat, nimic nu poate bate sentimentul unei turatii perfect cronometrata pe o cutie de viteze manuala.

Cutia de viteze automata, este cea mai comuna transmisie din ziua de astazi. Aceasta foloseste un convertor extrem de complex de cuplu pentru a transmite energia de rotatie a motorului, in timp ce schimbarea vitezelor este controlata de calculatorul vehiculului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *