Inainte de practicarea oricarui sport, obligatorie este “incalzirea”. Uneori, datorita faptului ca indivizii nu efectueaza suficient acest tip de miscare, sau datorita unor miscari gresite, pot aparea diverse leziuni, una dintre cele mai comune de acest tip fiind chiar entorsa de glezna. Cum transportarea pacientului la spital, in anumite cazuri, poate dura mai mult decat in mod normal, recomandat este sa stim cum trebuie sa tratam aceasta afectiune cel putin in faza primara. De ce? Simplu: pentru a evita complicatiile ce pot aparea ulterior.
Indiferent ca vorbim de ligamentele, muschii sau tendoanele ce imbraca oasele corpului uman, in cazul unor miscari gresite acestea pot fi mai mult sau mai putin afectate. Cele mai cunoscute si mai comune probleme in ceea ce priveste glezna sunt entorsa si luxatia, si apar in momentul in care glezna devine supra solicitata sau atunci cand efectuam miscari bruste ale articulatiilor. Entorsele de tip benign, denumite popular scrantiri, sunt cele mai intalnite si corelate cu intinderi violente ale ligamentelor, evident, fara o ruptura reala sau smulgerea acestora.
Prima faza in tratarea unei unei entorse este recunoasterea acesteia. De cele mai multe ori, in zona gleznei apare o umflatura, iar respectiva zona a piciorului este foarte dureroasa. Persoana accidentata trebuie asezata pe spate, cu piciorul ridicat usor, la o inaltime de aproximativ 30 de cm. Glenzna trebuie imobilizata cu ajutorul unui bandaj elastic sau prin intermediul unei fese din trusa de prim ajutor. Gheata ajuta enorm de mult in acest caz, insa trebuie imbracata intr-un prosop, astfel incat sa nu atinga direct pielea.
Foarte important este si faptul ca bandajul nu trebuie sa fie aplicat foarte strans. In caz contrar, pot aparea probleme de tumefactie. Daca zona bandajata se invineteste dupa 15 minute, bandajul trebuie slabit.
Persoana suferinda trebuie transportata la spital in cel mai scurt timp posibil pentru a fi consultata atent de catre un medic specialist.
Lasă un răspuns