Stiut si sub numele de unt de Karite, este facut din fructele arborelui de Karite, care se gaseste in zonele de savana din centrul si vestul Africii. Acesti copaci nu se sadesc, dezvoltandu-se exclusiv in pustietate si au nevoie de aproximativ 50 de ani pentru a ajunge la maturitate.
In marea parte a zonei de apus a Africii, este interzisa taierea acestor copaci datorita faptului ca fructele acestora reprezinta o valoroasa sursa de mancare, medicamente si bani pentru populatie.
Untul de shea este supranumit „aurul femeilor”, pentru ca la fabricarea sa contribuie prin munca extrem de multe femei.
De ce este o cerinta crescanda a untului de shea? Tarile vestice tocmai incep sa cunoasca proprietatile naturale si cosmetice ale acestui element, proprietati stapanite de catre populatia africii, inca din cele mai vechi timpuri. Untul de shea se foloseste in tratarea leziunilor provocate de radiatiile solare, a ranilor, cicatricilor, dermatitelor, psoriazisului, grabind procesul de regenerare celulara si imbunatatind circulatia sanguina. Untul de shea include de asemenea acid cinamic, o esenta care apara pielea de razele solare.
Untul de shea este un admirabil hidratant slava continutului inalt de acizi grasi, care sunt necesari pentru retinerea hidratarii si elasticitatii pielii. Acestfond sporit de acizi grasi fac din untul de shea un aditiv eficient pentru sapunuri naturale, sampoane organice, creme bio anti-imbatranire, produse naturale, lotiuni de corp si de maini, uleiuri de masaj apetisante etc. Este recunoscut faptul ca toate cremele bio care contin unt de shea, fie ca sunt creme pentru ten sau creme pentru corp, previn uscarea pielii, avand si un efect de intinerire, ingrijire si protectie.
Untul de shea protejeaza pielea de actiunile daunatoare ale radicalilor liberi, continand vitaminele A si E si are proprietati antimicrobiene si antiinflamatorii.
Untul de shea se gaseste in foarte multe produse cosmetice, dar poate fi cumparat si in stare pura din majoritatea magazinelor care comercializeaza produse cosmetice naturiste, cel nerafinat fiind superior prin faptul ca isi pastreaza toate vitaminele naturale, dar neavand un miros foarteplacut. Aroma dispare totusi dupa cateva minute de la aplicarea pe piele.
Multi distribuitori online comercializeaza unt de shea in cantitati diverse, preturi, ambalaje si tipuri, dar ar fi de preferat o documentare despre acesta dinainte de a il achizitiona, deoarece nu toate produsele pe baza de unt de shea sunt menajate identic de piele, putand cuprinde aditivi care sa irite pielea si sa contina destul de putin unt de shea pur.
Se spune ca a poseda acasa unt de shea pur este un lucru deosebit de bun, multumita faptului ca poate fi folosit in forma sa naturala ca si balsam de par, hidratant, demachiant, sau ca si medicatie pentru arsuri, taieturi, arsuri solare, eruptii cutanate sau zgarieturi.
Untul de shea nu este recomandat persoanelor care sufera de alergii la nuca sau latex.
http://www.shopbio.ro/54-creme-bio-si-unturi-de-corp 404
Lasă un răspuns