Utilizari medicinale pentru produse apicole

posted in: Sanatate, Vanzari | 0

Utilizarea in scopuri terapeutice a tuturor tipurilor de produse apicole preparate de catre toate speciile de albine din lume este bine cunoscuta de omenire de mii de ani. Proprietatile medicinale ale mierii pure sunt cunoscute pe scara larga, dar si propolisul, pastura, laptisorul de matca si veninul de albine sunt de asemenea frecvent utilizate in scop terapeutic.

Ceara de albine
Ceara de albine are caracteristici unice si este folosita ca excipient de acoperire pentru anumite preparate farmaceutice sau ca ingredient pentru a stabiliza o multime si unguente si creme de uz dermatologic, cosmetic sau biocosmetic sau pentru tratarea diferitelor probleme de natura medicala ale pielii, in timp ce polenul si pastura sunt utilizate ca supliment nutritiv, fiind produse naturale, bogate in proteine si o multume de enzime binefacatoare organismului uman.

Mierea de albine
In plus, mierea de albine neprocesata termic are o valoare medicinala ridicata. Unele produse au o reputatie medicinala mult mai mare decat altele, dovedita in mod clar. De exemplu, s-a incercat sa se dovedeasca si chiar s-a reusit ca mierea de manuka UMF, activa biologic, are o activitate medicinala mai mare decat alte tipuri de miere, chiar daca absolut toate tipurile de miere naturala au proprietati medicale care nu pot fi contestate. Acolo unde este disponibila, oamenii prefera mierea produsa de albinele romanesti fata de mierea de albine din comert, deoarece considera ca are proprietati medicinale speciale. In consecinta, pretul pentru mierea de la albinele salbatice este de mai multe ori mai mare decat pentru mierea de albine obisnuita, recoltata de catre apricultori. 

Mierea este excelenta atunci cand este folosita si in uz extern pentru a trata leziuni de suprafata ale pielii (precum arsurile), dar si rani adanci, din cauza concentratiei sale mari de zaharuri si a activitatii antibiotice naturale, care ucide bacteriile. De asemenea, mierea este utilizata pentru a calma plagile externe, durerile de gat si inflamatiile gastrice. Mierea are si un efect de debridare (de inmuiere si de indepartare a pielii moarte), permitand astfel o vindecare mai rapida a unei rani adanci, vindecarea producandu-se de jos in sus. Deoarece se dizolva rapid, mirerea de albine poate fi folosita pentru a ameliora inclusiv conjunctivita – doua picaturi de miere lichida pura, neincalzita, in ochi, de doua ori pe zi, vor ucide bacteriile care provoaca infectia. Actiunea higroscopica a mierii face ca aceasta sa absoarba si sa faca sa se elimine mai repede puroiul si mirosurile neplacute provocate de infectii si de aceea este folosita si pentru vindecarea leziunilor si ulceratiilor picioarelor. 

Propolisul
S-a dovedit ca propolisul are o activitate puternica de antibiotic natural, dar si ca are proprietati antivirale, antihelmintice (de combatere a viermilor intestinali), antifungice si este si un bun calmant. Propolisul este frecvent utilizat pentru durerile de dinti si gingii, dureri de gat, infectii toracice, dar si pentru stimularea sistemului imunitar. Poate fi utilizat inclusiv si pentru pentru anumite tratamente veterinare ale animalelor de companie si functioneaza sinergic cu alte antibiotice. Atentie insa, propolisul este produsul apicol care are o probabilitate mai mare sa provoace alergii. 

Laptisorul de matca
Depre laptisorul de matca se stie ca are proprietati anti-imbatranire si ca un consum moderat ajuta la conferirea unei vieti lungi. Mai mult, de spune despre el ca ar avea si calitati afrodisiace. 

Veninul de albine
Folosit in doze mici, veninul de albine poate fi util pentru tratarea unui numar mare de afectiuni. Cel putin 18 componente farmacologice active au fost regasite in veninul de albine, iar unele persoane spun ca le ajuta pentru calmarea reumatismului si a durerilor provocate de artrita. Una dintre putinele compensatii ale unei intepaturi de albina este ca aceasta poate reduce sau preveni efectele acestor boli mai tarziu in viata.  

Pentru a beneficia de cele mai bune si sanatoase produse apicole, te invitam sa accesezi site-ul nostru!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.