Vrei sa vizitezi Muntii Apuseni ?

posted in: Obiective turistice | 0

Toti cei care iti povestesc despre vacantele sau concetiile petrecute in Muntii Apuseni iti spun ca Apusenii sunt foarte frumosi, spectaculosi si interesanti. Si multi dintre ei amintesc poate si de Arieseni, Avram Iancu sau Horea. Dar oare ce se ascunde in spatele acestor cuvinte? Cum sunt de fapt aceste locuri? Merita vizitate?

Tara Motilor este o parte din Apuseni, aici se pastreaza vii obiceiurile si traditiile din zile de mult apuse. Lemnul prinde numeroase forme in aceasta „Tara de Piatra” precum a numit-o Geo Bogza. De la constructia de locuinte din lemn cu acoperisul tuguiat ca si caciulile dacilor, cu imbinarea grinzilor in “coada de randunica”; pana la faimoasele tulnice ale motilor ce erau folosite in vechime in loc de telefoane pentru a comunica cu vecinul aflat pe alt “deal” la distante de cativa kilometrii. Ciubere, donite sararite, fluiere si multe alte obiecte de lemn ce ies din mana iscusitilor mesteri de aici si care erau folosite in toate partile tarii, inainte de aparitia plasticului. Motii creau aceste obiecte incepand cu mijlocul toamnei pana la mijlocul primaverii iar in restul timpului le incarcau in desagi pe cai si le duceau in toate partile tarii sa le vanda. Se intorceau cu grane, unelte si alte obiecte care nu se gaseau in tinutul lor. Si acuma se mai realizeaza astfel de obiecte – acum cu titlul de “obiecte de artizanat” cu intrebuintare mai mult decorativa. De ce oare a numit Geo Bogza acest tinut „Tara de piatra”, chiar daca muntii acestia nu au maretia altor masive muntoase din Romania? Poate datorita cheilor, cetatilor de piatra, ghetarilor, pesteri lor ce sunt ascunse in inima padurilor vesnic verzi de aici. Mama natura a avut grija sa sculpteze in calcare, de mi de ani forme nemaivazute de o spectaculozitate nemaiintalnita in alte parti ale tarii. Astfel aici se gasesc cateva dintre cele mai impresionante fenomene carstice din Romania. Ghetarul Scarisoara – gheata vara – si nu orice fel de gheata, stalactite si stalagmite de gheata , o intreaga “Bisericuta” impodobita cu lumanari de gheata. Ghetarul Scarisoara este cel mai mare ghetar subteran din Romania si al doilea din Europa ca volum de gheata. De aici a dezvoltat Emil Racovita o noua stiinta –biospeologia- viata din pesteri.

Cetatile Ponorului – o adevarata cetate de piatra cu pereti de stanca de peste 300 de metrii inaltime, cu cea mai inalta “poarta de cetate” (portal) din Romania – peste 70 de metrii inaltime. Un fenomen carstic grandios ce merita vizitat – pentru a vedea munca neincetata a apei de cateva mii de ani si maretia naturii.

Coiba mare – situata in Satul Casa de Piatra – Arieseni – are cea mai mare intrare de pestera din Romania – 74 de metrii latime si 47 de metrii inaltime – o sala de intrare gigantica care a fost daltuita in calcar de un firav parau cu apa limpede de munte. Aceasta pestera are peste 5 kilometrii lungime, o multime de lacuri si cascade ascunse in intuneric. Izbucul Tauz – pe aici revin la suprafata apele intrate in subteran in pesterile Coiba Mare si Coiba Mica din satul Casa de Piatra – Arieseni. La suprafata are forma unui mic lac ce este inconjurat pe 2 parti de pereti inalti de cateva sute de metrii- Pietrele Tauzului. Este cel mai adanc pasaj subteran explorat din Romania cu o adancime de 87 metri.

Pestera de sub Zgurasti – cel mai mare lac subteran din romania avand 65 m lungime, 20 m lăţime, 12 m adâncime – valori pentru nivel mediu al apelor . Pestera Hodobana – situata in satul Hodobana comuna Arieseni , este cea mai ramificata (labirintica) pestera din Romania si totodata a doua ca lungime din Romania avand peste 22 de kilometrii – aproximativ distanta de la Arieseni la Albac pe DN 75. Intrarea in pestera se face taras pe circa 6-7 metri apoi urmeaza o sala un pic mai mare; un mic aven de circa 3-4 metri incep ramificatiile si alt aven si iar ramificatii. Pestera are formatiuni de un alb imaculat.

Casa de Piatra –Arieseni – se numeste asa nu pentru ca locuintele din acest sat ar fi facute din piatra ci datorita faptului ca intreg satul –aproximativ 20 de gospodarii- este inconjurat pe toate partile de stanci – ca o casa imensa de piatra. Aici natura a fost foarte darnica in cea ce priveste inima muntelui – o multime de pesteri se gasesc in apropierea acestui sat – Casa de Piatra din Tara de Piatra: Ghetarul Vartop – unde s-au gasit 3 urme de picior de om de Neanderthal de aproximativ 62000 de ani vechime; Coiba Mare – cea mai mare intrare de pestera din Romania; Pestera Coiba Mica, Pestera Huda Orbului, Pestera Huda Oilor, Izbucul Tauzului etc.

Patrahaitesti – Arieseni – un sat situat la poalele Varfului Curcubata Mica; aici se mai gasesc inca mesteri populari care stiu sa faca tulnice, ciubere si alte asemenea obiecte, dand o valoare mult mai mare lemnului fata de cei care fac doar scandura si grinzi din el. Acesti mesteri au 2 minimuzee de unde se pot cumpara si obiecte de artizanat. In apropierea acestui sat se gaseste o cacada de circa 12 metri inaltime ce are 2 trepte iar mai sus Varful Curcubata Mica.

Targul de Fete este o nedee populara care se desfasoara in acelasi loc de sute de ani – Comuna Avram Iancu – Muntele Gaina. Nedei asemanatoare erau numeroase in Tara Motilor insa multe dintre ele s-au pierdut. Dintre cele care au mai ramas putem amintii Targul de pe Calineasa, Dealul Stanii, Capatana, Dealul Marcului, Negrileasa. Nici unul dintre acestea nu are insa amploarea Targului de fete. Aici a fost locul de intalnire dintre moti si criseni, primii aducand obiecte din lemn, rasina, vite iar ceilalti obiecte de lut, grane, animale. Dupa ce se realiza schimbul de marfuri, spre seara, se petrecea; astfel ca tinerii se cunosteau si se putea ajunge si la casatorie .

Mai multe informatii despre acest tinut misterios al apusenilor gasiti pe www.Arieseni-Apuseni.ro; descrieri ale atractiilor turistice din apropiere statiunii turistice Arieseni si multe fotografii ale locurilor frumoase de aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *