Exista o legatura intre pofta de dulce si lipsa anumitor minerale din organism?

posted in: Slabit | 1

Noi zicem ca DA!

Daca urmezi diete frecvente sau manci pe fuga atunci cand ai timp si nu te preocupa o dieta echilibrata, atunci esti expus la deficiente de minerale si vitamine din organism.

Anumite minerale sunt responsabile cu metabolismul glucozei si productiei de insulina deaceea lipsa lor poate duce la dorinta de dulce. Deficitul unor minerale cum ar fi chromium, magneziu, zincul sau vanadiu poate cauza dorinta excesiva de dulce.

  • Chromium.

Deficitul de chromium poate cauza pofter de dulce. Surse naturale de chromium sunt : sparanghel, broccoli, prune, banane etc. Cantitatea de crom din organism scade proportional cu inaitarea in varsta si este mult legata de activitatea fizica. Lipsa cromului creste sensibilitatea la glucide si poate duce la cresterea in greutate sau la diabet zaharat. Deasemenea lipsa cromului reduce randamentul fizic si impiedica dezvoltarea musculaturii.

Doza zilnica la barbate este de 30 -35 micrograme si 20 – 25 micrograme la femei.

Dozele marite insa de chromium duc la problem de inima si de ficat.

  • Vanadiu:

Se gaseste in fructe de mare, peste, nuci, capsuni,ciuperci, marar, vin, bere,

El participa la producerea de energie in oganism, ca enzima pentru accelerarea reactiilor din organism, cu rol important in metabolismul glucozei in sange si in metabolismul grasimilor si al glucidelor.

Necesarul zilnic de vanadiu este intre 6 -18 micrograme , iar cantitatile marite pot duce la boli ale ficatului si ale sistemului nervos, insuficienta renala, diaree, pierderea poftei de mancare si chiar moartea.

  • Magneziu:

Lipsa magneziului din organism duce la pofte de dulce in special de ciocolata.Magneziul are rol de coenzima in tractul digestive si stimuleaza productia de acid hidrocloric in stomac si a bilei la nivelul ficatului. Acest mineral participa la mai bine de 300 de procese intre care cel care regleaza nivelul zaharului din sange. Carenta de magneziu este asociata cu rezistenta la insulin, simptom care duce la diabet si alte boli cornice.

Metalele grele, substantete chimice din mediul inconjurator sau din alimentele nesanatoase, pesticide si ierbicide precum si alte toxine sunt neurtralizate si eliminetae de magneziu.

  • Zincul:

El reprezinta un mineral cu rol metabolic in stimularea activitatii nervoase si musculare, dar si in intarirea sistemului imunitar si are particularitatea de a participa la formarea a peste 60 de tipuri diferite de enzime.

Ca surse principalele : carnea de porc, de vita, de miel (aceste sortimente au mult mai mult zinc comparativ cu carnea de peste). Alte surse potrivite sunt: alunele, untul de arahide, legumele. Fructele nu reprezinta o alegere potrivita deoarece zincul din proteine vegetale nu poate fi utilizat corespunzator de catre organism (comparativ cu cel din proteinele animale). Ca urmare dietele vegetariene si cele hipoproteice sunt deficitare in zinc. In general intr-o dieta de slabit se recomanda eliminearea sau reducerea acestor alimente deci implicit scade si nivelul de zinc din organism.

O dieta echilibrata, mixta si bazata pe recomandarile continute in piramida alimentelor poate preveni instalarea unui sindrom carential in zinc. Necesarul de zinc al organismului depinde, in general, de varsta, sex si de alti factori care influenteaza statusul nutritional si metabolic al organismului.

Inainte de a alege un complex de vitamine si minerale trebuie consultat doctorul de familie. In multe cazuri depasirea dozei zilnice poate avea consecinte neplacute.

VINO cu noi ( da click aici) si vei afla mai multe informatii despre nutritia personalizata, detox, programe de dieta, retete si multe altele. ESTE GRATIS!

Follow Irina Smith:

Slabeste intr-un mod sanatos. Energie si Vitalitate prin nutritie personalizata. Programele noastre sunt online deschise tuturor celor care doresc sa slabesca si sa se mentina la o greutate corporala optima intr-un mod sanatos. http://www.slabesteonline.com

  1. Cora

    Nu am inteles la ce varste se refera cu „Doza zilnica la barbatilor este de 30 -35 micrograme si 20 – 25 micrograme la femei.”.
    In rest, pare sa fie demn de retinut. As discuta totusi cu medic de familie inainte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *