Proaspat vs congelat: renuntam la nutrienti?

posted in: Cumparaturi | 0

Consumul de legume si fructe in romania este mult mai mic fata de recomandarea specialistilor. Ei recomanda in jurul a 9 legume/fructe de consumat zilnic. Iar in acest moment, datorita iernii, consumul de frcte si legume proaspete este in multe cazuri imposibil datorita pretului acestora. Pe principiul: mai bine legume si fructe congelate decat deloc, o sa va prezentam cateva lucruri care speram sa va ajute in luarea decizilor alimentatiei dvs.

In timp ce fructele si legumele congelate tind sa piarda din nutrienti in timpul pastrarii indelungate, in unele cazuri pot fii mai sanatoase ca unele legume proaspete in supermarket-uri. Din ce cauza se intampla acest lucru? fructele si legumele alese pentru conservare sunt culese in momentul cand acestea sunt deplin coapte si atunci contin maximul de nutrienti. Primul pas in congelarea legumelor si fructelor este clatirea lor cu apa cald sau abur, pentru a omora bacteriile si enzimele care cauzeaza alterarea la legume congelate.

In general fructele si legumele culese pentru a se vinde proaspete, sunt culese innainte de a ajunge la maturitate deplina , lucru care face sa aiba mai putine vitamine si nutrienti. Desii aceste fructe si legume par coapte, ele nu vor avea niciodata valoarea nutritiva pe care o au cele care sunt lasate sa ajunga la o coacere deplina. In plus pe perioada transportului lor, ele sunt expuse la caldura si lumina, lucru care degradeaza din nutrienti, mai ales vitamina C si vitamina B.

Suntem programati sa gandim ca proaspat este mai bun. Suntem de acord ca proaspat arata mai bine, insa articolul de fata se refera la valoarea nutritionala. Defalcarea enzimelor este un lucru care se intampla la multe tipuri de legume si fructe proaspete datorita transportului indelungat si datorita timpului petrecut de ele pe raioanele supermarketurilor.

Intrebati-va care e diferenta intre a cumpara spanac din raionul de legume proaspete si pastrarea lui pentru cateva zile in frigider, in comparatie cu cumpararea de spanac congelat. Asa numitul broccoli proaspat a fost cules cu saptamani innainte, a fost transportat, depozitat la temperatura mai scazuta si a fost expus la lumina artificiala. Toate aceste lucruri dau senzatia unei legume coapte insa cu nutriente degradate. In schimb broccoli congelat a fost cules la maturitate deplina, a fost pus la congelare la cateva ore dupa ce a fost cules si apoi a fost impachetat intr-un ambalaj care nu permite trecerea luminii. Pe langa asta, congelatul se face la doar cateva grade mai putin fata de frigiderul pe care il folositi dumneavoastra, iar procesul de congelare este pentru a incetinii maxim posibil efectul defalcarii nutrientiilor.

E adevarat ca legumele si fructele proaspete se gatesc diferit fata de legumele si fructele congelate, e adevarat ca au texturi diferite si e adevarat ca nu sunt cel mai bun substituit in multe retete, insa daca vorbim despre cea ce organizmul absoarbe, produsele congelate castiga.

http://www.edenia-gusturinetunate.ro/legume-congelate/legume-simple/spanac-frunze/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *