Avantajele televizoarelor LED

posted in: Electronice | 0

Incet dar cu pasi siguri, televizoarele LED incep sa prinda o cota foarte mare din piata rezervata acestui tip de aparate electronice. Pe langa avantajele tehnice pe care acestea le introduc, un factor ce a contribuit la cresterea semnificativa a vanzarilor pe acest segment este reprezentat de preturile ce au devenit tot mai accesibile, gratie competitiei extrem de ridicate ce a constrans producatorii sa ofere preturi bune.

Pentru a putea intelege avantajele televizoarelor LED, trebuie facuta mai intai diferentierea fata de cele LCD. In ambele cazuri panoul este de tip LCD-Liquid Crystal Display, diferenta provenind din modul de iluminare din spatele panoului. Astfel, in timp ce modelele denumite generic LCD realizeaza iluminarea prin CCFL – cold cathode fluorescent, iluminarea noilor TV-uri LED consta in intrebuintarea LED-urilor pentru realizarea iluminarii. Lucrurile merg mai departe de atat, acestea fiind clasificate si in functie de modul de dispunere si functionare a LED-urilor. In acest sens, clasificarea este urmatoarea: LED-uri dispuse de-a lungul cadrului, ce permit difuzia luminii in mod uniform pe toate suprafata ecranului, dispunere pe toate suprafata, fara posibilitate de controlare individuala a LED-urilor, respectiv aceiasi dispunere pe toata suprafata din spatele ecranului dar cu posibilitate de controlare individuala a LED-urilor. Dintre acestea, in momentul de fata cea mai folosita metoda este prima, cu dispunere pe cadru.

Ca exemple de modele ce folosesc o astfel de tehnologie, am avea televizorul Philips 40PFL5527K/12, cat si televizorul Samsung 40ES5500. Ca fapt divers, amandoua incorporeaza tehnologii de ultima generatie fiind foarte cautate in momentul de fata.

La capitolul avantaje, putem mentiona reducerile semnificative ce au fost inregistrate ale consumului de curent electric, un contrast mai bun cat si o luminozitate mai buna. Si in ceea ce priveste protectia mediului lucrurile stau mai bine, caci spre deosebire de CCFL, LED-urile nu folosesc mercur.

In incheiere, trebuie mentionat ca prima mare compania care a utilizat aceasta tehnologie a fost Sony in anul 2004, moment in care a lansat modelul Qualia. Evident, lucrurile au progresat considerabil de atunci, astazi toti producatorii intrecandu-se in modele care mai de care mai inovative.

Follow Vlad:

Latest posts from

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *