Ce să fac după un infarct miocardic?

posted in: Boli | 0

Ce este un infarct miocardic?

Dacă aveți un infarct miocardic, un vas de sânge care servește pereții inimii este deodată blocat. Mușchiul inimii deservit de acest vas este numit miocard. Partea miocardului care este hrănit de această arteră își pierde sursa de sânge (și deci de oxigen) dacă vasul este blocat.

Această parte a miocardului este la risc să moară dacă obstacolul care a blocat artera nu este eliminat rapid. Atunci când miocardul este lezat, se spune că este infarctat. Termenul de infarct miocardic înseamnă leziune a mușchiului inimii.

 

Un infarct miocardic este cauzat de obicei de un cheag de sânge într-o arteră coronară, care hrănește miocardul. Cheagul se formează de obicei peste o placă de aterom (depozit de grăsime).

 

Ce pot face pentru a mă ajuta pe mine însumi după un infarct miocardic?

            După un infarct miocardic, sunt câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă reduce riscul de a avea probleme cardiace ulterioare. Toată lumea este diferită și circumstanțele individuale variază. Este obligatoriu să discutați cu medicul dumneavoastră în cadrul unei consultații pentru a afla ce este mai bine personalizat dumneavoastră. Câteva lucruri generale pe care le puteți face sunt:

  • Renunțatul la fumat. Dacă fumați, opritul fumatului este de departe cea mai eficientă metodă de a vă reduce riscul de a face un nou infarct miocardic. Chimicalele din fumul de țigară afectează arterele. Dacă opriți fumatul, riscul de a face un nou infarct miocardic este o jumătate, comparativ cu riscul dacă continuați. Angina apare de asemenea mai des la fumători. Dacă vă este greu să renunțați la fumat, discutați cu medicul dumneavoastră. Vă poate sfătui privind terapia înlocuitoare de nicotină sau alte tratamente care vă pot ajuta.
  • Modificările în dietă pot face o diferență foarte mare. Sfaturi generale sunt:
    • Să mâncați cel puțin cinci porții de fructe și legume variate în fiecare zi. Sunt bogate în vitamine și minerale. Pot fi proaspete, congelate sau uscate.
    • Să limitați cantitatea de grăsime saturată din mâncare. Nu este vorba doar de cantitatea totală pe care o consumați, ci și de tipul de grăsime din dietă. Evitați acele mâncăruri bogate în grăsime saturată, precum: plăcinte cu carne, cârnați, unt, smântână, prăjituri, biscuiți. Mâncatul alimentelor bogate în grăsimi nesaturate poate reduce nivelurile de colesterol, precum pește uleios (hering, sardine, somon), avocado, nuci, ulei de măsline. Colesterolul este implicat în formarea plăcilor de aterom. În plus, majoritatea persoanelor care a au făcut un infarct miocardic le este recomandat să urmeze terapia cu statine pentru a reduce valorile de colesterol din sânge.
    • Să scădeți consumul de sare. Multe alimente conțin sare ascunsă.
    • Dieta mediteraneană. Este considerată ca fiind una din cele mai bune pentru a reduce riscul de infarct miocardic. Acest tip de dietă este, în esență, cea descrisă mai sus. Cărnuri din carne albă în loc de carne roșie, paste și pâine integrale, numeroase fructe, legume, ulei de măsline, pește și un mic pahar de vin.
  • Activitatea fizică și exercițiul fizic. Exercițiu fizic regulat este recomandat majorității persoanelor care au făcut un infarct miocardic. Trebuie să încercați să fiți activ din punct de vedere fizic – de exemplu, să mergeți pe scări în loc să luați liftul, să mergeți până la magazine etc. În trecut, se considera că exercițiul fizic solicită suplimentar inima și că este nociv. Cu toate acestea, fix opusul este adevărat pentru majoritatea persoanelor care se recuperează de la un infarct miocardic. Exercițiul fizic regulat este un mod major de a reduce riscul de a face un nou infarct miocardic. Cu toate acestea, înainte de a începe exercițiul fizic, discutați cu medicul dumneavoastră. Asta pentru că în unele situații, exercițiul fizic poate fi contraindicat, de exemplu în situația unor valvulopatii.
  • Scăderea în greutate.
  • Controlul tensiunii arteriale. Este foarte important să vă fie verificată presiunea arterială în mod regulat. Hipertensiunea arterială este un factor major de risc cardiovascular. Presiunea arterială normală este 140/90 mmHg. Dacă sunteți tratat pentru hipertensiune arterială, ținta la persoanele care au făcut un infarct miocardic este sub 130/80 mmHg. Aceste numere pot varia în funcție de alte afecțiuni pe care le puteți avea, precum probleme la rinichi.
  • Diabetul zaharat. Dacă aveți diabet zaharat, este extrem de important să fie bine controlat.

 

Ce medicamente se dau în mod normal după un infarct miocardic?

Cel mai frecvent, următoarele patru clase de medicamente se prescriu:

  • „Subțiază” sângele, ceea ce scade riscul de formare a cheagurilor. Clopidogrel sau ticagrelor sunt alternative ale aspirinei. Sunt folosite de obicei la persoane care au contraindicație la aspirină. În unele situații, pot fi asociate aspirinei.
  • Un beta-blocant. Încetinește ritmul inimii și scade riscul aritmiilor cardiace.
  • Un inhibitor de enzimă de conversie. Reduce riscul de a dezvolta insuficiență cardiacă sau un nou infarct miocardic.
  • O statină. Reduce nivelul de colesterol.

Tratamentul poate varia în funcție de alți factori de risc sau complicații pe care le prezentați.

 

Reluând viața normală.

  • După un infarct miocardic, majoritatea persoanelor pot reveni la serviciu în 2-3 luni. Cu toate acestea, fiecare persoană e diferită. Unele persoane cu infarcte mici pot reveni mult mai repede, sau persoanele cu simptome continue sau complicații pot reveni mai târziu sau niciodată. Revenirea gradată la serviciu, în zile alternative, poate fi o soluție.
  • Condusul și mersul cu avionul. Ar trebui să nu conduceți timp de cel puțin patru săptămâni după un infarct miocardic. Apoi, în cazul în care v-ați recuperat satisfăcător, puteți conduce. Cu toate acestea, dacă condusul duce la angină, este mai bine să nu conduceți până când aceasta nu este controlată. Puteți zbura cu avionul ca pasager în termen de două-trei săptămâni după un infarct miocardic, atâta vreme cât nu aveți alte complicații.
  • Activitatea sexuală. Timp de câteva săptămâni, este mai bine să fie evitat. Dacă puteți merge fără disconfort, atunci revenirea la activitatea sexuală normală nu ar trebui să cauzeze probleme. Dacă simțiți angină în timpul activității sexuală, anunțați imediat doctorul.
  • Vaccinări. Este recomandat să vă vaccinați anual împotriva gripei și să vă vaccinați împotriva pneumococului.

Articol semnat de www.cardioclinic.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *