Examenul de gramatica – proba de foc la admitere 2012

posted in: Facultate | 0

In fiecare an, tinerii care viseaza sa ajunga avocati, judecatori, juristi, politisti, jandarmi sau agenti de penitenciare au de trecut o proba de foc : examenul de gramatica de la admiterea la facultate.

Facultatea de Drept, Facultatea de Politie din cadrul Academiei de Politie «Alexandru Ioan Cuza » din Bucuresti, Scoala Nationala de Pregatire a Agentilor de Penitenciare Targu Ocna, Scoala de Politie Vasile Lascar din Campina, Scoala de Politie Septimiu Muresan din Cluj-Napoca si Scoala Militara de Subofiteri Jandarmi “Grigore Alexandru Ghica” Dragasani sunt institutiile universitare unde se sustine examen de gramatica a limbii romane.

Testul grila cu intrebari din vocabular, fonetica, morfologie si sintaxa este proba de examen cu un nivel de dificultate ridicat. In plus, facultatile au o tematica de examen pe care candidatii la admitere trebuie sa o urmareasca in pregatirea lor.

De aceea, problema apare atunci cand viitorii candidati trebuie sa se hotarasca asupra unei carti de gramatica dupa care sa se pregateasca. Desi manualele de liceu sau de scoala generala ofera notiuni teoretice, acestea nu familiarizeaza elevul cu specificul unui examen de o asemenea anvergura ca cel de admitere la facultate.

Din acest motiv, tinerii trebuie sa cerceteze librariile si, mai nou, internetul, in cautarea cartii de gramatica special gandite pentru examenul de admitere.

In anii precedenti, majoritatea tinerilor au ales cartile „Gramatica limbii romane pentru examene” de Alexandru Petricica pentru ca respecta tematica de examen a facultatilor si ofera un model dinamic de invatare. In primul volum, se prezinta notiunile teoretice alaturi de seturi de grile tematice pentru fiecare capitol in parte. Al doilea volum are 1500 de grile comentate, astfel incat invatatul sa fie unul activ, nu doar pur teoretic. In plus, elevii au la dispozitie si subiectele de admitere din 2009, 2010 si 2011, rezolvate si explicate.

O astfel de carte este pe placul celor care se pregatesc pentru admiterea din vara. Sondajele printre tineri arata ca ceea ce asteapta de la o carte buna de pregatire sunt notiuni clar explicate si intrebari grile tip examen. Astfel se obisnuiesc cu specificul examenului si stiu la ce sa se astepte la admitere.

Pentru cei care sunt gata sa scoata din buzunar o suma mai mare de bani decat pretul unei carti complete, exista si varianta meditatiilor platite cu un profesor de liceu sau cu un profesor universitar. In final, pentru majoritatea tinerilor cu venituri medii, o carte de gramatica pentru examene ramane singura optiune sigura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *