Necesitatea accesarii de fonduri europene in domeniul turistic

posted in: Antreprenoriat | 0

Romania pune accent pe dezvoltarea unei afaceri intr-un domeniu precum turismul, aceasta devenind mult mai accesibila intreprinzatorilor datorita fondurilor europene.

In zonele cu un potential ridicat asa cum este litoralul si statiunile montane, s-au investit tot mai multi bani in domeniul turismului, in ultimii ani.

Tara noastra are un potential turistic imens, dar care nu este exploatat decat intr-o proportie foarte mica. Un aspect dezavantajos este acela ca Romania este cu mult in urma tarilor invecinate in ceea ce priveste dezvoltarea turismului. Studiile efectuate la nivel international releva faptul ca turismul romanesc are sanse sa devina competitiv, ceea ce este un lucru imbucurator pentru economia Romaniei.

Dezvoltarea a acestui sector se poate realiza doar prin investitii substantiale care nu pot fi suportate, in totalitate, de mediul privat sau de bugetul national, asfel in sprijinul agentilor economici, a asociatiilor profesionale si a autoritatilor locale vine Uniunea Europeana, care a lansat proiecte pe mai multe sectoare ale activitatii turistice, ce se adreseaza tuturor celor interesati.

Cu toate ca accesarea unui credit bancar nu erau usor de obtinut de catre majoritatea intreprinzatorilor, putini dintre acestia au solicitat in perioada initiala de acordare a fondurilor sprijin european atunci cand au pus bazele unei afaceri in acest domeniu.

In ultimii ani, fondurile europene au inceput sa ajunga la firmele care cu ceva ani in urma creionau proiecte pentru a lua bani gratis de la UE. Primul pas pe care un intreprinzator trebuie sa-l faca pentru a lua fonduri europene este sa aiba idei pentru a investi intr-un business nou sau in dezvoltarea unei afaceri deja existente si sa identifice caile prin care poate pune in practica ideile respective. Accesarea de fonduri europene inseamna finantarea proiectelor sidezvoltarea afacerii cu bani pe care nu trebuie dati inapoi.

Pentru a obtine acesti bani trebuie urmate anumite proceduri de multe ori birocratice, iar ceea ce este important este ca firma trebuie sa inceapa investitia cu surse proprii, banii urmand a fi obtinuti in urma decontarilor. De aceea, beneficiarul trebuie sa-si dimensioneze investia in functie de capacitatea reala a firmei de a suporta aceste costuri.

Firma care vrea fonduri europene vine cu o contributie de minimum 30%, in functie de program, pe care o poate asigura dintr-un credit bancar sau din surse proprii. Proiectele trebuie sa-si dovedeasca rentabilitatea pentru a obtine finantarea din momentul elaborarii pana la finalizarea lor.

In conditiile in care firma care vrea fonduri europene nu dispune de fonduri proprii si are nevoie de un credit bancar pentru a face investitia, este bine ca inainte de a depune proiectul, beneficiarul sa mearga la banca pentru a vedea cati bani poate obtine si care sunt conditiile de creditare. Firma care aplica pentru banii europeni trebuie sa tina cont si de faptul ca exista cheltuieli pe care Uniunea Europeana nu le deconteaza, pe care beneficiarul trebuie sa il plateasca din buzunarul propriu. De aceea, este nevoie de un plan de investitii realist si de alegerea unei perioade de implementare suficient de largi astfel incat sa poata fi respectate termenele scrise in proiect.

http://www.infiintare-firma-bucuresti.ro/modul-de-constituire-a-grupului-de-interes-economic/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *