Pensiunile turistice si agroturistice

posted in: Cazare | 0

Pensiunile reprezinta spatii turistice din cladiri cel mai adesea locuite de proprietarii acestora, pe care ei le inchiriaza pentru una sau mai multe nopti sau chiar pentru perioade extinse de timp. Serviciile oferite de o pensiune constau in principal din gazduire si masa, putand sa li se adauge si alte servicii ca, de exemplu, spalarea rufelor sau organizarea a diverse activitati recreative destinate oaspetilor.

Pentru a deschide o pensiune, trebuie urmati mai multi pasi. Normele metodologice privind procedura clasificarii unitatilor de turism au fost publicate in Monitorul Oficial nr. 182/15.03.2011 si reglementate prin Ordinul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului nr. 1051/2011, elaborate in conformitate cu prevederile Hotararii de Guvern nr.1267/2010. Conform acestor norme, acele pensiuni aflate in mediu rural, indiferent ca sunt pensiuni turistice sau agroturistice, vor fi clasificate pe flori (margarete).

In vederea clasificarii, proprietarii trebuie sa depuna la sediul autoritatii administratiei publice centrale responsabile in domeniul turismului o declaratie standardizata data pe propria raspundere, un certificat constatator privind datele complete de identificare ale operatorului economic, o fisa privind incadrarea spatiilor de cazare si o fisa privind incadrarea spatiilor cu functiuni de alimentatie publica. Cererile sunt solutionate in maxim 30 de zile calendaristice.

Hotararea de Guvern 1267/ 8 decembrie 2010, privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licentelor si a brevetelor de turism, a dus la o semnificativa decongestionare birocratica pentru proprietarii structurilor turistice in categoria carora se incadreaza si pensiunile. Daca inainte formalitatile referitoare la infiintarea unei pensiuni erau foarte greoaie, concurand ca dificultate cu cele necesare infiintarii unui mare hotel, in prezent, simplicarea procedurilor da posibilitatea mai multor categorii sociale sa isi indeplineasca visul de a detine o pensiune.

In schimb, amenzile date pentru continuarea desfasurarii activitatii in structura de primire turistica dupa retragerea certificatului de clasificare sau refuzul prezentarii, la solicitarea organelor de control, a documentelor de clasificare s-au inasprit, ele atingand sume cuprinse intre 30000 lei si 50000 lei.

Pensiunile se clasifica in pensiuni turistice si pensiuni agroturistice. Cele turistice au o capacitate maxima de 15 camere si 60 de locuri de cazare, iar cele noi trebuie sa fie amplasate pe o suprafata de minim 1000 mp. Cele agroturistice au o capacitate maxima de 8 camere, cele noi trebuind, de asemenea, sa fie amplasate pe o suprafata de minim 1000 mp si in plus sa fie ferite de surse de poluare. Minim o persoana din cadrul pensiunii trebuie sa fi absolvit curs de formare in domeniu.

In Romania exista tot mai multe pensiuni care contribuie la cresterea turismului rural. Turismul rural reprezinta un potential considerabil, care nu este suficient exploatat. Datele statistice ne arata ca numarul locurilor de cazare in pensiunile turistice a ajuns la 22061 in anul 2005, dintre care 50,5% in spatiul rural. Dezvoltarea turismului in pensiunile din mediul rural depinde de caracteristicile specifice ale fiecarei regiuni, de folclor si de produsele agricole care atrag vizitatorii.

In anul 1996 existau un numar de 61 de pensiuni turistice rurale, cu o capacitate de cazare de 332 de locuri. In 2004 s-a ajuns la un numar de 892 de pensiuni, cu o capacitate de cazare de 9405 locuri, iar in 2005, la nivel rural, numarul pensiunilor turistice a ajuns la 956, cu o capacitate de cazare de 11151 locuri, ceea ce reprezinta un potential considerabil.

Ca parte integranta a programelor UE pentru fonduri structurale (fonduri europene nerambursabile), Programul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013 (PNDR) are ca beneficiari, printre altii, si proprietarii de pensiuni, ei fiind eligibili in cadrul axei prioritare 3 (calitatea vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale), in special prin intermediul masurii 313, referitoare la incurajarea activitatilor turistice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *